Så enkelt er det å leve mer bærekraftig!

Har du lyst til å leve mer bærekraftig? Det krever mindre enn du kanskje frykter! Her får du 30 tips til vaner som er latterlig enkle å endre.

Frø som spirer

Bærekraft handler om at vi må leve på en måte som gjør at vi får det vi trenger uten å ødelegge for generasjonene som kommer etter oss. At vi må gjøre noe annerledes enn i dag, er det ingen tvil om. 

Hvis du ikke forandrer deg, vil ingenting forandre seg. Og endring - det gjør vondt, det vet vi alle. Derfor gjelder det å begynne i det små. Følger du tipsene våre, kan du legge deg med litt bedre samvittighet hver kveld!

På badet

  1. Neste gang du kjøper tannbørste; kjøp en som enten er laget av resirkulert plast eller en av bambus. 

  2. Kjøp bomullspinner med papirskaft i stedet for pinnene med plast! 

  3. Ikke la vannet renne mens du pusser tennene.

På kjøkkenet

  1. Fyll vann på glassflasker og sett i kjøleskapet. Da får du garantert iskaldt vann uten å tappe litervis med lunkent vann rett i vasken. 

  2. Putt en vannflaske og en termokopp med kaffe i veska når du drar hjemmefra om morgenen. Da sparer du miljøet for kaffen i pappkrus du kjøper med deg før jobb og plastikkflaska med vann du kjøper i lunsjen. Billigere blir det også! 

    Hånd som holder opp en termokopp

  3. Har du oppvaskmaskin? Bruk den! Det går faktisk med mer vann og mer energi på å ta oppvasken for hånd.  Lurer du på hvor mye strøm de elektriske apparatene dine bruker? Her finner du en oversikt!

  4. Kast mindre mat! Planlegger du innkjøpene dine bedre, for eksempel ved å sette opp en ukemeny eller i det minste tenke noen dager fremover, handler du ikke mer enn du trenger. Middagsrester er perfekt til lunsj neste dag (og kollegaene dine kommer til å bli grønne av misunnelse når du varmer opp lasagnen fra dagen før mens de pakker opp matpakken med svett gulost). Ser du at du ikke klarer å spise opp maten, kan du fryse den ned.

  5. Har du sølt? Bruk heller kjøkkenkluten enn å tørke opp med tørkepapir!

På handletur

  1. Kjøp mat som holder på å gå ut på dato i butikkene og lag noe ekstra godt til kveldsmat, eller hiv det i fryseren. 

  2. Har du fått hull i favorittgenseren? Oppsøk den lokale skredderen din i stedet for å kaste den. Snakk med skomakeren hvis du går av deg skoene, og sjekk om det går an å reparere den ødelagte vaskemaskina i stedet for å kjøpe ny.

  3. Trenger du kvittering på det du handler? Spør om butikken sender den på e-post. 

    Sammenkrøllet kvittering

  4. Vær litt mer kresen på hvem du handler av. Støtt produsenter som tar miljøhensyn, eller begynn å stille krav til leverandøren du bruker.

  5. Bruk plastikkposer om igjen og om igjen - eller ta med handlenett. Kanskje klarer du deg uten pose også - hvis du bare har handlet et par småting? 

  6. Kjøp mer miljøvennlige vaskemidler og såper. 

  7. Må du kjøpe alt? Det er masse fint som kan lånes! Bøker og filmer på biblioteket, friluftsutstyr på BUA for eksempel. 

    Bærenett fullt av bøker

  8. Har du nok? Gi noen det du ikke har bruk for til noen som trenger det! 

På internett

  1. Har du svart belte i nettshopping? Tenk deg om én gang til før du legger varen i handlevognen. Trenger du virkelig enda en genser?  

  2. Bruk appen Toogoodtogo hvor butikker selger mat de ikke har fått solgt den dagen.   Les om Café Hjerterknekten på Steinkjer som bruker Toogoodtogo-appen aktivt.

  3. Skal du kjøpe en gave? Hva med å kjøpe en opplevelse i stedet? LIke stas både å gi og å få! 

  4. Bestill lokalprodusert mat, for eksempel på den lokale Reko-ringen din eller Bondens Marked.  Bli kjent med Omlia Gård som selger dagsferske egg på Reko-ringen.

  5. Kjøp mindre ting - kanskje klarer du å bli med på shoppestoppbølgen en måned eller to?

  6. Skal du kjøpe noe, kan du kanskje kjøpe noe brukt? Boltre deg i alt fra møbler til barneutstyr og brukte klær på finn.no, tise.com eller et utall facebookgrupper - for å nevne noe.

  7. Får du nyhetsbrev fra butikkjeder som hele tiden prøver å selge deg siste nytt på klesfronten? Meld deg av! Hvis de hele tiden kommer med noe nytt, er de kanskje mer opptatt av såkalt fast fashion; klær i billige materialer som følger motebildet og kanskje er såååå forrige måned om bare en måned. 

  8. Sørg for å opprette avtalegiro eller efaktura i stedet for papirfakturaer.  Er du kunde hos oss i NTE? Her ser du hvordan du oppretter avtalegiro og efaktura.

Utendørs

  1. Skal du fikse noe hjemme eller i hagen? Hvis du uansett ikke trenger et laservater eller en vinkelsliper så ofte, kan du jo spørre naboene om du kan låne verktøy av dem i stedet for å kjøpe ditt eget? Så kan de få låne bordsaga di neste gang de trenger den!

  2. Plant et frø, eller dyrk dine egne urter og grønnsaker. Mer kortreist mat får du det ikke! 

    Frø som spirer
  3. Ta beina fatt! Gjør det du liker best; enten det er å gå eller sykle. Eventuelt kan du prøve å samkjøre med en nabo eller en venn når det er mulig.  Les om Stine som elsker elsykling - kanskje blir du inspirert?

  4. Lag din egen kompost av hageavfall og matrester. 

  5. La hagen vokse seg frodig - insektene elsker blomster! 

    Bie på prestekrage

    Til slutt et siste, overordnet tips: 

  6. Bruk mindre strøm! DET er bærekraftig, det! 

Her finner du masse tips om hvordan du kan spare strøm!

Vi heier på alle som prøver!

Vi i NTE heier på alle som prøver å leve mer bærekraftig. Vi håper du fikk litt inspirasjon til å gjøre om på en ting eller to i hverdagen!

allyouneed

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.