Fra gammel tid har 22. februar vært en merkedag. Den katolske kirken feiret denne dagen som Peters stol, et uttrykk for kirkelig samling om paven i Roma. For folk her i nord var dette en annen merkedag. Fra 22. februar gikk ikke tela dypere, og isen på vannene var ikke lenger trygg. Den som gikk gjennom isen etter denne datoen, fikk berge seg sjøl! På primstaven ble dagen merket av med en stein eller en nøkkel.

Fra 22. februar gikk ikke tela dypere, og isen på vannene var ikke lenger trygg.

Per Varmstein

Dagen kalles derfor også Per varmstein, eller varmestein fordi St. Peter etter legenden kastet varme steiner i sjøen og la varmesteiner i jorda, slik at det begynte å begynne å tine nedenfra. Denne dagen ble regnet som den første vårdagen. Dersom sola var så lange framme denne dagen at vann smeltet fra taket, var det et tegn på at det kom til å bli et godt år. 

Dagen i dag blir regnet som den første vårdagen.

Våren er her!

Så, den begynnende vårfølelsen du kjenner, den stemmer. Og dette har folk kjent til i lang tid. Vi vil nok ha behov for både «lys og varme» fra kontakten en stund ennå, men nå er våren offisielt her!

For oss i NTE betyr det at vannet sildrer til vannmagasinene igjen, og at vi snart kan komme i gang med årets fiberutbygging. Frost og tæle fører hvert år til en vinterstopp i utbyggingen av fiber, noe som betyr at både vi, kundene og våre graveentreprenører går og venter på at våren skal komme.