På Frosta skal det være godt å bli gammel

Har besteforeldrene din fått tilbud om helikoptertur over bygda, tur med veteranbil eller mannekengoppvisning de siste årene? Da bor de kanskje på Frosta, da! 

Tre smilende mennesker med en stor sjekk på 25 000kr

Margrete, Ellen, Bente og de andre i organisasjonen “Livsglede for eldre” pleier nemlig å invitere de eldre i bygda på noe sprell minst en gang hver eneste måned!

Kjærlighet i coronaens tid

I mars skylte coronaen inn over Norge, og Frosta kommune ble tidlig hardt rammet. Det satte en brå stopper for de frivillige i Livsglede for Eldre.

–  Hele Frosta ble isolert, forteller Margrete Hervik, som er styreleder i Livsglede for Eldre på Frosta. –  Det var en vanskelig periode for oss alle, og ekstra krevende for de eldre. 

Så hva gjorde Livsglede for Eldre? Jo, de kjøpte nettbrett til avdelingene på Frostatunet, sykehjemmet i bygda, så de eldre kunne både se og snakke med familie og venner. 

–  Det var da det minste vi kunne gjøre, sier Margrete beskjedent. 

Dame som smiler mens hun ser på en annen person utenfor bildet

Siden mars har det gått slag i slag for Livsglede for Eldre - til tross for coronaen. Nå i adventstiden har de kjøpt inn adventsstjerner, lyskranser, nisser og lykter til Frostatunet, og de har kjøpt inn ny utendørs julepynt. 

Når vi møter dem, er de på veg opp til Frostatunet med det de kaller Livsgledekurver; kurver som bugner over av alt fra sjokolade og blomster til klementiner og en liten skvett med likør. Noe er sponset av næringslivet i bygda. 

–  Folk er helt fantastiske, forteller Bente Aaknes, som også sitter i styret til Livsglede. –  Vi har aldri opplevd å få et nei når vi har spurt om små gaver til de eldre eller hjelp til å kjøre noen til eller hjem fra på arrangement. Både bedrifter og privatpersoner tar kontakt og lurer på om vi er interesserte i noe som skal gies videre til de eldre. 

Alt mellom himmel og jord

Det er også tilfellet i dag. De 550 ansatte i NTE har i flere år fått gi bort 100 000 kroner til et veldedig formål. I år er summen delt i fire. Livsglede for Eldre i Trøndelag er ett av fire formål som får 25 000 kroner. 

Helge Francis Leitao, som jobber med markedsføring i NTE, kommer selv fra Frosta, og det var han som nominerte Livsglede for Eldre til avstemmingen om hvem pengene skal gies til. 

–  Er det noen som fortjener 25 000 kroner, er det Livsglede for Eldre, sier Helge. – Konseptet deres er like enkelt som det er genialt; de jobber for å glede andre.

Profilbilde av Helge Leitao

Livsglede for Eldre har fire avdelinger i Trøndelag. I tillegg til Frosta, er det avdelinger på Hitra, på Frøya og i Trondheim. Pengene deles likt mellom de fire avdelingene. 

–  Du kan tro Messenger-chatten vår gikk varm den kvelden jeg fikk vite at vi skulle få penger, smiler Margrete. – Vi kunne nesten ikke tro at vi hadde fått så mye penger! Det var virkelig veldig rørende. 

Pengene skal de selvfølgelig bruke på aktiviteter for de eldre. Nå går de bare og tripper og venter på at verden skal komme tilbake til normalen så de kan ta opp igjen alle aktivitetene de har lyst til å gjennomføre. For at Livsglede for Eldre bobler over av ideer, er det ingen tvil om. Hør bare på noe av det de har gjennomført de siste årene: 

  • mannekengoppvisning med mulighet til å kjøpe klærne som vises frem

  • bingo

  • tur med veteranbiler

  • høstfest, hvor de som bor på Frostatunet får servert en treretters middag

  • helikoptertur over bygda

  • tur til brannstasjonen

  • filmkvelder

Før coronaen kom arrangerte de også Gledesrunder - et konsept hvor de eldre i bygda blir kjørt hjem til en gammel venn eller noen det er lenge siden de har møtt så de kan få tatt en kopp kaffe sammen. 

To damer som går nedover en gate i solnedgang

Krever så lite

Livsglede-gjengen på Frosta arrangerer noe for de eldre minst en gang i måneden. I tillegg kommer de spontane påfunnene, som for eksempel å kjøpe en is til alle på Frostatunet når sommersola steker som varmest, eller å spandere friske bringebær med vaniljesaus. 

–  Det er ikke alltid så mye som skal til vet du, sier Margrete. –  En kopp kaffe, en god prat og litt frisk luft betyr mye mer enn vi aner. 

For å la de eldre i bygda komme seg rundt i bygda i frisk luft arrangerte Livsglede for Eldre kronerulling for å kunne kjøpe inn en elektrisk lastesykkel. I tillegg sponset kommunen innkjøp av en sykkel.

Mens en av de frivillige tar seg av syklingen, er det god plass til to eldre foran i sykkelen. 

–  Først sykler vi en tur rundt i bygda før vi stopper på kafeen og drikker kaffe og spiser en is før vi sykler hjem igjen, forteller Bente. –  17. mai tar vi like godt sykkelen og sykler i barnetoget. 

Margrete og Bente i Livsglede for Eldre som snakker med hverandre

At de frivillige i Livsglede for Eldre brenner for det de gjør, er det ingen tvil om. Øynene til Margrete og Bente lyser opp når de snakker om alt de har funnet på. 

–  Jeg legger meg med et smil om munnen de dagene vi har hatt arrangement, sier Bente. –  Det er nemlig sant som de sier; Den beste gleden du kan ha, er å gjøre andre glad. 

Les om hvilke andre organisasjoner vi heier på her

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.