3 min

Hva er nettleie?Den nye nettleiemodellen

1. januar 2022 endres måten nettleia regnes ut på. Det betyr at de som fordeler strømbruken jevnere over døgnet, vil kunne få en lavere nettleie enn det de har i dag.

Nasjonale myndigheter v/ Olje- og energidepartementet har bestemt at nettleien skal endres fra nyttår. Den nye nettleia er lagt opp slik at den belønner kunder som er flinke til å fordele strømbruken sin utover døgnet, og ikke setter på mange strømkrevende apparater samtidig.

Det er nettselskapet ditt som krever inn nettleia. Ta kontakt med dem hvis du trenger mer informasjon eller har spørsmål om den nye nettleiemodellen. Er du usikker på hvilket nettselskap du har, finner du informasjon om det på fakturaen din.

Hvorfor innføres den nye nettleia?

Det norske samfunnet bruker stadig mer strøm. Utfordringen er at strømnettet ikke er dimensjonert for den nye bruken. Formålet med den nye nettleia er å utnytte det eksisterende strømnettet bedre. Det gjør vi blant annet ved å flytte noe av strømforbruket unna de travleste timene i strømnettet; for eksempel rundt middagstider.

Klarer vi å få mer ut av det strømnettet vi allerede har, sparer vi samfunnet for unødvendige nettinvesteringer og unødvendige økninger i nettleia.

Hvordan beregnes den nye nettleia?

I dag består nettleia av et fastledd og et energiledd, som er basert på hvor mye strøm du bruker. Fra 1. januar avhenger fastleddet av hvor mye strøm du bruker samtidig. Det innebærer at du må betale mer i nettleie hvis du bruker mye strøm samtidig, og at du kan spare penger hvis du fordeler strømbruken ut over døgnet.

I praksis betyr det at du havner på et trinn i en prisstige, avhengig av hvor mye strøm du brukte samtidig den timen du brukte mest strøm denne måneden.

Hva kan du gjøre for å fordele strømforbruket?

Det viktigste du kan gjøre for å påvirke nettleia di, er å unngå å bruke mye strøm samtidig.

Det betyr for eksempel at du bør:

  • Unngå å sette på mange apparater samtidig. Ikke sett på vaskemaskinen samtidig som du lager middag, og unngå å kjøre tørketrommelen og oppvaskmaskina samtidig.
  • Lade elbilen på natta. Strømmen vil uansett være billigere mellom kl. 22 og kl. 06. Husk at det er mye tryggere å lade bilen med en egen hjemmelader enn med å bruke en skjøteledning i en stikkontakt! Ønsker du å bestille elbillader? Klikk her.
  • Følge med på strømforbruket ditt. I NTE-appen får du en oversikt over strømforbruket ditt, time for time. Har du alltid høyt strømforbruk til samme tid hver dag, er det en pekepinn på hvilke vaner du bør endre. Her kan du laste ned appen.
  • Fjutt gir deg full oversikt over hvor mye strøm du bruker til enhver tid, og hva strømmen koster time for time. Vi jobber også med en løsning hvor du kan overvåke og varsle når man bruker for mye strøm på en gang. 

NB! Tenk brannsikkerhet - ikke sett på elektriske apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel nattestid! Hvis det oppstår en brann når dere sover, kan det ta lenger tid før brannen blir oppdaget, og den kan få større konsekvenser!

Her har vi samlet flere spennende og nyttige saker om den nye nettleien 

Illustrasjon av mann som bruker Fjutt

Bestill sanntidsmåleren Fjutt

Lei av usikkerhet når det kommer til strøm? Er det vanskelig å forstå strømregningen? Strøm bør være enkelt for alle - og Fjutt er løsningen.

Ja takk!