Det beste Frosta har å by på

Det startet med et kjøleskap langs veien. I sommer åpnet Kari Helga og Tor Henrik Viken det splitter nye gårdsutsalget Kjøkkenhagen på Frosta.

Smilende dame omringet av grønnsaker, holdende på et blomkålhode

– Skal vi se, sier Kari Helga. – Tidligpoteter, gulrot, kålrot, bringebær, jordbær, moreller, solbær og mais. Også gresskar da. Mange ulike typer gresskar. 

Det må være noe i lufta på Frosta. Eller kanskje i jorda. Noe er det i alle fall som gjør frostingene så driftige. Gjennom generasjoner har hardtarbeidende bønder nennsomt dyrket grønnsaker, urter, frukt og bær i den næringsrike jorda, og i dag nyter hele Norge godt av varene fra Trøndelags største matfat. 

Gir alt

Smilende dame

Kari Helga fra Brøttum og Tor Henrik fra Frosta møttes - av alle steder - i Australia. Nå har de drevet slektsgården Viken Midtre på Frosta i 13 år, og jobber begge fulltid på gården. 

– Skal du lykkes med grønnsaker, er du nødt til å gi 100 %, sier Kari Helga. 

Det var da også en av grunnene til at ekteparet bestemte seg for å si opp jobbene sine og satse 100 % på gården. Sammen med svigerfar og en stab på 7 ansatte, jobber de iherdig både med den daglige drifta og med hvordan de kan videreutvikle gården. 

– Som bonde kan du ikke stå stille, sier Kari Helga. 

– Det gjør du da heller ikke, flirer Per Ove Einangshaug. – Vi ser jo bare bakbeina på deg! 

Smilende mann og dame

Per Ove er serviceelektriker i NTE, og han har tatt hånd om alt det elektriske arbeidet på gården opp gjennom årene. Etter at ekteparet tok over gården, har de oppgradert kjølelageret, hønsehuset og trønderlåna. Det siste prosjektet på gården, er Kjøkkenhagen; det selvbetjente gårdsutsalget på gården. Paret har selv tegnet bygget, og da pandemien stakk kjepper i hjulene for utbyggingstakten, tok de like godt saken i egne hender der også. Det er ikke for ingenting Per Ove skryter av Kari Helga og Viken Midtre. 

– Dere er ikke redd for å hive dere ut på dypt vann og prøve nye ting, sier han. – Samtidig gjør dere ingenting uten å ha tilegnet dere kunnskap om det dere skal i gang med. 

Frostas frodigste gårdsutsalg

Inngangsparti til et hus hvor det står en sykkel og et melkespann med gresskar utenfor

– Hva som driver meg? Det er å møte kundene, sier Kari Helga. – Jeg liker så godt at de er interesserte i det vi driver med, og at de spør og graver om alt vi gjør og alt vi dyrker. 

Det er mange som har forelsket seg i Frosta. Mange kommer langveis fra for å nyte landskapet, ta noen dager på en av de mange campingplassene eller handle med seg noe fra det store matfatet Frosta har å by på. Opp gjennom årene er det mange som har gjort det til en vane å stoppe innom Viken Midtre, og etter at de åpnet Kjøkkenhagen i sommer, har antallet besøkende bare gått oppover.

Mann som holder et brett med egg smiler mot en dame på et kjølelager med grønnsaker

Det gagner ikke bare eierne av Viken Midtre, men også mange andre trønderske matprodusenter: 

  • På kjølerommet i Kjøkkenhagen finner du ferske grønnsaker og egg

  • I frysedisken er det både fisk- og kjøttprodukter fra lokale produsenter

  • I hyllene finner du alt fra olivenoljer, potetgull og saft til mel, syltetøy og kjeks

  • På benken ligger rykende ferske lomper og lefser

– Det er gøy å kunne vise frem alt det Frosta og Innherred har å by på, sier Kari Helga. – Det er et veldig godt miljø her på Frosta; vi heier på hverandre og spiller hverandre gode.

En av grønnsakene som dyrkes på Viken Midtre, er gresskar. Nå på høsten er det mange som kjøper gresskar for å pynte med til Halloween, men stadig flere har fått øynene opp for at det smaker godt også.

Ulike typer gresskar

God hjelp

Mann og dame sitter ved en benk med fjord og åkre bak seg

Per Ove er hjertens enig. Han er lommekjent på mange av gårdene rundt omkring i nærmiljøet, og vet hvor viktig det er at det elektriske er i orden. 

– Konsekvensene blir så store hvis kjølelageret står, om varmepumpa ikke fungerer eller om fryserne ikke har strøm, sier han. 

– Er det noe galt, ringer vi alltid til Per Ove, forteller Kari Helga. – Han dukker alltid opp, han! Det er så betryggende å ha en elektriker vi alltid kan stole på! 

Hus

Derfor var det Per Ove som ble spurt om å være både rådgiver og elektriker for Kjøkkenhagen - en oppgave han løste med glans.  – Vi er så fornøyde, sier Kari Helga. – Vi har fått det akkurat slik vi ville ha det, og jeg er både stolt og glad hver gang det stopper en bil på gårdsplassen her for å handle i Kjøkkenhagen. Dette er starten på en ny æra her på Viken Midtre.

Trenger du elektriker? Ta kontakt med oss!

Finn din lokale elektriker

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.